HİÇBİR ŞEYİN TANIDIK OLMADIĞI ŞEHİR, KARS...

Kars, yıllar boyu birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapmış müthiş bir tarih şehri. Tarih kokan sokaklarında kaybolabileceğiniz, testere ile kırdığınız buzların içinden balık tutabileceğiniz, karla bilikte sessizliğe gömülmüş Ani Harabeleri'nde Arpaçay'ın zayıf şırıltısını dinleyebileceğiniz Kars ilinde yaşayabileceğiniz 5 deneyim.

KARS SOKAKLARINDA KAYBOLUN

Ruslar, 40 yıl boyunca İpek Yolu üzerinde bulunun Kars’ta bulunmuşlar ve bu süreç içerisinde de şehirde yeni ve müthiş binalar inşa etmişlerdir. Rusların inşa ettiği koca taşlı, eski, tarih kokan binaların arasından geçerken hangi sokaktan kaçıncı kez geçildiği unutuluyor. Ama aldırmayın, unutun ve kaybolun.

Ruslar, öyle geniş caddeler ve  ihtişamlı sokaklar bırakmışlar ki Kars'ta olduğu her aklına geldiğinde bir şaşırmıyor değil insan. Caddeler ve sokaklar birbirine paralel şekilde. Yolun sonundaki ışığa doğru yürümek ise paha biçilemez.



ÇILDIR GÖLÜ'NDE BALIK TUTUN


Kars'ta görülmesi gereken çok fazla güzellik var. Çıldır Gölü’de bu güzelliklerden biri. Çıldır Gölü Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan ve 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü. Kış mevsiminde Çıldır Gölü donuyor ve üzerinde 80 cm'e kadar bir buz kütlesi oluşuyor. Eğer kış mevsiminde Çıldır Gölü üzerindeyseniz hemen bir balıkçının yanına gidip gölde balık tutmayı öğrenin.



Çıldır Gölü'nde balık tutmak için önce buz  üzerindeki karları temizlemeniz gerekiyor. Buz ortaya çıktıktan sonra bir kare çiziliyor. Testere ile işaretlenen buz kütlesi kesiliyor ve oradan çıkarılıyor. Ama bu işlem biraz zahmetli çünkü buz kütlesini parçalayarak çıkarmanız gerekiyor. Eğer gerçekten şanslıysanız sadece Çıldır Gölü'nde olan sarı balığın tadına bakabilirsiniz.





ANİ HARABELERİ'Nİ GEZİN



Kars'a 48 kilometre uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında bulunan ve insanı hayrete düşüren, nerede olduğunu sorgulatan yer. Ani Harabeleri, günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır.






Ani Harabeleri’nin masal ülkesine dönüştüren kar, ziyaretçilerini de her adımında dizine kadar esir alıyor. Belinize kadar kara gömülmenin tadını çıkarın. Ani Katedrali'ni ziyaret edin. Yıllara meydan okuyan mimarisini inceleyin. Hemen ardından Anadolu'da yapılan ilk Türk Camii olduğu söylenen Ebul Manucehr Camii'ni ziyaret edin.

Arpaçay'ın sesine kulak verin. İki sınırı birbirinden ayıran Arpaçay’ın zayıf şırıltısı, karla birlikte sessizliğe gömülen Ani Harabeleri’ne ses oluyor. 

   


SARI BALIĞIN TADINA BAKIN


Boyu 1 metreyi aşan ve eskimo yöntemi ile yerel balıkçılar tarafından Çıldır Gölü'nde avlanan sarı balık, gölün simgesi konumunda. Bu yüzden mutlaka Çıldır Gölü'nün buz gibi sularından çıkan sarı balığın tadına bakın. Gölün hemen kenarında bulunan "Atalay'ın Yeri" isimli lokantanın tüten bacası, sizi zaten kendine çekmeyi başaracak. Bir yandan unuttuğunuzu sandığınız türkülere eşlik ederken bir yandan da sarı balığın eşsiz lezzetine varın.


     

TANRI MİSAFİRİ OLUN


Hiçbir şeyin tanıdık olmadığı bu güzel şehirde çekinmeyin, insanlarla tanışın. Bir kahvehaneye oturun ve oralet için. Bir köy evinin kapısını çalın, gülümseyin. Hiç tanıdık olmayan bir köyde, yollarınızı gözleyen insanların olduğunun farkına varın.
         


Meşhur Kars kaşarını, sarı yağı, köy balını, kıtlama şekeri tadın. Vedalaşırken dört kere sarılın onlara. Unutmayın, Kars'ta dört kere sarılır insanlar birbirine.


                             

Yorumlar

Popüler Yayınlar