PENCERELERİN DOĞAYA AÇILDIĞI ŞEHİR
Bulutların üstünde uyanmak, yağmur altında dik yamaçlara tırmanmak, engel tanımadan akan dereleri, şelaleleri izlemek ve yemyeşil yaylalarda sise teslim olmak istiyorsanız hiç düşünmeden çantanızı sırtlayın ve Rize'ye doğru yola çıkın.
Rize'ye Ne Zaman Gidilir?
Karadeniz'de her zaman yağmur yağma ihtimali oluyor. Bu nedenle gezi için belli bir mevsim ya da ay belirlemek oldukça zor. Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı zamanda bile Rize'de aniden bir yağmura yakalanabilirsiniz. Biz, temmuz ayında gitmeyi tercih ettik. Buna rağmen Rize'de geçirdiğimiz günler boyunca yağmura yakalandık.
Rize'ye en çok yağmurun yağdığı mevsimin sonbahar, ulaşımın en zor sağlandığı mevsimin ise kış mevsimi olduğu düşünülürse Karadeniz turu yapmak için en ideal mevsimin yaz mevsimi olduğunu söyleyebilirim.
Rize'de Konaklama
Biz, Karadeniz gezisine aniden karar verdik. Bu nedenle konaklama için bir yer ayarlayamamıştık. Rize'ye geç bir saatte vardığımız için konaklamamızı, ulaşımın en rahat olduğu Ayder Yaylası'nda yapmaya karar verdik. Ayder Yaylası, Rize'nin ilk akla gelen yaylalarından biri. Son dönemlerde ise Türk turizminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Diğer yaylalara göre biraz daha alçakta kalan Ayder, Kaçkar Dağları tarafından sarılmıştır. Dik yamaçlarında ise konaklama yapabileceğiniz pek çok otel ve pansiyon bulunmaktadır.
Rize'de Gezilecek Yerler
Ayder Yaylası
Biz, Kaçkar Dağı tarafından sarılmış bu doğa harikasında dükkanları dolaşmak yerine dağ yürüyüşü yapmayı tercih ettik. Yaklaşık 4 saat boyunca Ayder Yaylası'nı kuş bakışı görebilmemizi sağlayacak olan tepeye tırmandık. Sarmaşıklarla kaplanmış orman yolları, yürümeye elverişli olmadığı için bu tırmanışlar biraz tehlikeli oluyor. Ama geri dönmeyin, yağmurda ıslanmanın ve temiz havanın tadını çıkarın.
Fırtına Deresi
Fırtına Deresi ve Eski Taş Köprü, Rize'nin simgesi konumunda. Fırtına Deresi, Çamlıhemşin'e bağlı Şenyuva köyünde yer alıyor. Günümüzde daha çok rafting meraklılarının ziyaret ettiği, durmaksızın akıp giden hırçın dere... Eski Taş Köprü'nün üstünde yürürken ise etrafınızı saran Rize'nin yemyeşil doğası sizi esir alıyor. Eşsiz güzelliğe sahip bu doğaya, bir de Fırtına Deresi'nin sesi eşlik ediyor.
Köprünün biraz ilerisinde kafeler yer alıyor. Çayınızı elinize alıp sırtınızı yaslayarak Fırtına Deresi'ne karşı biraz keyif yapabilirsiniz.
Zilkale
Zilkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilinde yüksek bir tepede bulunan, 8 burç ve 1 gözetleme kulesinden oluşan savunma kalesidir. Yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Zilkale, bütün görkemi ve heybetiyle yeşilin ortasında yükseliyor adeta. Zilkale'ye çıkmaya başladığınız andan tibaren gözünüzü bile kırpmamanızı öneririm. Bulutların üstündeymiş gibi hissettiren o eşsiz manzarayı kaçırmak istemezsiniz. Sisin arkasına gizlenmiş dağların arasından görülmese bile şırıltısı duyulan derelere kulak verin ve manzaranın tadını çıkarın.
Palovit Şelalesi
Palovit Şelalesi, Rize'nin debisi en yüksek şelalerinden biri. Ulaşımı oldukça kolay olan bu şelale, ağaçların arasından büyük bir gürültüyle yatağına dökülüyor. Etrafı ormanla ve kayalıklarla çevrili şelale, insanı hayrete düşürecek bir güzelliğe ve şiddete sahip.
Rize'de bulunduğunuz zaman boyunca ıslanmadığınız kadar Palovit Şelalesi yanında ıslanmanız mümkün. Bu yüzden yağmurluğunuzu yanınızdan ayırmayın.
Rize'de bulunduğunuz zaman boyunca ıslanmadığınız kadar Palovit Şelalesi yanında ıslanmanız mümkün. Bu yüzden yağmurluğunuzu yanınızdan ayırmayın.
Sal Yaylası
Sal Yaylası, Çamlıhemşin'e bağlı bir yayladır. Kötü hava koşullarında yaylaya ulaşımın sağlanması oldukça zordur. Bu nedenle Sal Yaylası'na gitmek istiyorsanız hava durumuna önceden göz atın. Biz Sal'a gittiğimizde yayla sis ile kaplanmış durumdaydı. Yayla evleri ile sarılmış olan bölgede sis içinde kaybolmanın tadını çıkardık. Merak etmeyin böyle bir durumda kapısını çaldığınız herkes size yardımcı olacaktır. Sis, görüş açısını o kadar azaltıyor ki bir adım ötenizde otlayan hayvanları bile çan sesi olmasa farketmeniz imkansız oluyor. Yine de bu, ciğerlerinizi oksijen ile doldurmanıza engel değil.
Pokut Yaylası
Pokut Yaylası, Rize'de en çok görmek ve yaşamak istediğim yerdi. Fakat sis burada da peşimizi bırakmadı. Yaylaya ulaşım oldukça zor. Tahmin edemeyeceğiniz kadar zor. Çoğu zaman yağmurdan dolayı çamura dönmüş yollarda uçuruma doğru gittiğinizi bile görebilirsiniz. Ulaşımın oldukça zor olduğu yaylaya bir şekilde varabilseniz bile hava koşulları çoğu zaman manzarayı görmenize engel oluyor. Pokut'ta yaşadığımız şey tam olarak bu oldu. Yaylaya vardığımızda sisin tamamen yere çökmüş olduğunu gördük. Böyle bir an da yapabilecek çok şeyiniz olmuyor. Uzun bir bekleyiş sonunda sisin daha çok çöktüğünü gördük. Anlamıştık, Pokut bize kendisini göstermeyeckti. Biz de sise karşı çayımızı içip Pokut Yaylası'ndan ayrıldık.
Yorumlar
Yorum Gönder